Rosa Genoni, Despre moda și drepturile femeilor

0

Rosa Genoni, de origine italiana, a fost un cunoscut designer de moda, profesor, activist pentru drepturile femeilor si al muncitorilor. Cu o cariera de succes in domeniul modei, Rosa a fost unul dintre cei mai inovativi designeri, un exemplu fiind oferit de modelul de rochie Tanagra. De asemenea, Rosa Genoni a facut parte din delegatia italiana la „International Congress of Women” – tinut in orasul Haga (Olanda) – intre 28 aprilie si 10 mai 1915. Eforturile ei, alaturi de dorinta de a transforma Italia intr-un lider al segmentului de moda, au fost frante de regimul fascist – ce tocmai se instaura in peninsula.

Rosa Genoni

Despre Rosa Genoni (1867-1954) se stie ca s-a nascut in orasul Tirano (provincia Lombardia), la aproximativ saizeci si cinci de kilometri departare de Milano. Era cea mai mare dintre cei nouasprezece copii ai familiei, douasprezece dintre ei supravietuind conditiile dure de viata din acea perioada. La varsta de zece ani, Rosa sa mutat la Milano pentru a-si cauta un loc de munca, acesta fiind gasit la un magazin de imbracaminte al unei rude apropiate. Pana la varsta de optesprezece ani, Rosa Genoni a invatat tainele croitoriei – calificandu-se drept sef de croitorie. In tot acest timp, ea a inceput sa se asocieze cercurilor socialiste prezente in orașul Milano.

Rosa Genoni

In timp, Rosa a devenit un fervent avocat al apararii drepturilor femeilor si al accederii la educatie, contribuind decisiv la emanciparea acestora. Intre anii 1884 – 1885, dna. Genoni a fost trimisa la Paris in calitate de delegat al Partidului Muncitoresc Italian – predecesorul Partidului Socialist Italian – fiind singura femeie prezenta la acest congres. Dupa incheierea congresului, Genoni a ramas la Paris si si-a gasit o slujba intr-un mic magazin de croitorie italiana. In timp ce se afla acolo, ea a incercat sa aprofundeze tainele din domeniul modei, perfectionandu-si tehnicile in domeniul croitoriei si broderiei, continuand sa lucreze in diferite case de moda cunoscute in acea perioade.  Ulterior, Genoni revine la Milano, hotarata sa dezvolte eticheta „Made in Italy” si sa constientizeze productia creativa din tara sa.

Rosa Genoni

Cu toata implicarea in domeniul modei, ea nu a abandonat lupta pentru drepturile femeilor, insistand sa ceara drepturi salariale egale pentru acestea si a participat la protestele impotriva exploatarii muncii femeilor. In timp ce era activa in lupta pentru aceste cauze, ea sa intalnit cu alte femei implicate in miscari socialiste si feministe. Astfel jurnalistul Anna Maria Mozzoni a invitat-o pe Rosa sa participe la „Congresul International Socialist-Laburist” de la Zurich. De asemenea, Rosa Genoni a fost activa – impreuna cu alte femei – in cadrul „Lega Femminile”, o organizatie care grupa femeile angrenate in sectorul de moda italian. Aceasta organizatie a fost unul din cei mai importanti avocati al muncii depuse de femei in industria si productia de imbracaminte din Italia, in contextul miscarii femeilor pentru emancipare, dreptul la educatie si egalitate.

Rosa Genoni (Primavera)

La unul dintre astfel de proteste, Genoni avea sa se intalneasca cu liderul feminist si scoailist – anna Kuliscioff – aceasta devenindu-i client si prieten loial. Incepand cu anii 1880, Rosa Genoni se implica din ce in ce mai mult in miscarea fenista, mai intai alaturi de stanga radicala a lui Abigail Zanetta (1875 – 1945) si, ulterior, alaturi de ideile reformiste (moderate) ale Annei Kuliscioff. Continuand lupta pentru emanciparea femeilor, Rosa isi continua munca in domeniul modei, ea fiind angajata in 1895 de Maison H. Haardt et Fils, la acea vreme cea mai importanta casa de moda din Milano, cu sucursale in San Remo, Lucerna si St. Moritz.

Share.

About Author

Leave A Reply